Üniversiteye Yeni Başlayanlara Tavsiyeler

Her ne olursa olsun, üniversiteye yeni başlayanlara tavsiyeler verdiğimiz bu yazımızda  gençlerin dikkatli olması gereken konularda uyarılarda bulunacağız. Evet, heyecanlısınız tahmin edebiliyoruz, fakat bu heyecanı ne kadar kontrol ederseniz o kadar iyi olur sizin için.

Üniversiteye Yeni Başlayanlara Tavsiyeler
Üniversiteye Yeni Başlayanlara Tavsiyeler

Birçok genç hedeflerine ve hayallerine ulaşma yolunda bir an önce üniversiteye girmek ister. Bazı gençler, uzun süreli planlar yapıp üniversiteyi sadece bir basamak olarak görürken, bazı gençler de üniversiteye nihai amaç olarak görmektedir. Her ne olursa olsun, üniversiteye yeni başlayanlara tavsiyeler verdiğimiz bu yazımızda  gençlerin dikkatli olması gereken konularda uyarılarda bulunacağız. Evet, heyecanlısınız tahmin edebiliyoruz, fakat bu heyecanı ne kadar kontrol ederseniz o kadar iyi olur sizin için. Üniversitede neler yapılmalı ve neler yapılmamalı, üniversitede hayat kurtaracak öneriler, üniversiteyi şehir dışında okuyacaklara tavsiyeler ve daha birçok konuyu ele aldığımız yazımızı üniversite çağındaki her gencin okumasını istiyoruz. Hazırsanız, sizin için derlediğimiz 7 önemli konudan bahsedelim.

  1. Eğer istemediğiniz bir bölümü kazandıysanız hiç kayıt yaptırmayın.

Öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biri. Tercih listenizi mantıklı bir sıra ile oluşturmamış olabilirsiniz ama sırf kazandığınız için bir üniversiteye gitmek gerçekten hayatınızdaki en kötü kararlardan biri olabilir. Gerekirse bir sene daha hazırlanın ama asla istemediğiniz bir bölümde okumayın. Aksi takdirde, istemediğiniz bir mesleği yıllarca icra etmek zorunda kalabilirsiniz.

  1. Daha evvel bildiklerinizi unutun.

Kulağa fazla iddialı gibi gelse de kazandığınız üniversite, bölüm veya üniversitenizin bulunduğu şehir ile ilgili anlatılan her şeyi unutmalısınız. Zira, hayatta her konuda olduğu gibi yapılan yorumlar da kişiseldir ve sizin verdiğiniz kararlarda etkileyici olabilir. Bu nedenle, neyin iyi neyin kötü olduğuna üniversiteye başladıktan sonra kendiniz karar verin.

  1. Unutmayın, herkes sizin gibi...

Üniversiteye yeni başlayacağınız için heyecanlı ve stresli olmanız çok normal. Fakat bunun dozunu fazla abartırsanız, etkisi üniversite hayatınızın tamamına yayılabilir. Tabii ki gereksiz bir özgüven de size zarar verebilir ama en azından herkesin sizin geçtiğiniz yollardan geçtiğini ve geçmekte olduğunu unutmayın.

  1. Okuduğunuz bölümden bağımsız olarak yabancı dilinizi mutlaka geliştirmeye çalışın.

Bölümünüz her ne olursa olsun ve derslerinizin Türkçe veya İngilizce olması farketmeksizin üniversite hayatınız boyunca İngilizce’nizi mutlaka geliştirin. Zira, bu kadar boş zaman bir daha elinize asla geçmeyecek. Bunun için dil kurslarına gidebilir, internetten film ve dizi izleyebilir, gerekirse yurt dışına çıkabili ya da İngilizce konuşacağınız bir işte part-time çalışabilirsiniz.

  1. Derslerinize çalışın...

Çok klişe bir başlık, değil mi? Fakat not ortalamasının ne kadar önemli olduğu maalesef çoğu zaman mezun olmaya yakın anlaşılıyor. Zira, yüksek lisans yapmak, eğitimine yurt dışında devam etmek, iş ve staj olanaklarını değerlendirmek, araştırma görevlisi olmak ve daha birçok konuda not ortalaması ilk aranan şartlardan biri. Bu nedenle, daha birinci sınıftan itibaren elinizden geldiğince yüksek not ortalamasına sahip olmaya çalışın.

  1. Burs imkanlarını değerlendirin.

“Bakarız bir ara...” diyip geçiştirdiğiniz bir konu olmasın burs mevzusu. Daha üniversiteye başlamadan bile araştırın nerelerden burs alabileceğinizi. Üniversite öğrenciliği liseye benzemez, yani paraya daha fazla ihtiyaç duyacaksınız üniversitede. Bu nedenle, burs olanaklarını araştırıp gerekli şartları sağladığınız her bursa başvuru yapın.

  1. Sadece derslerle yetinmeyin.

Dersler, okuduğunuz bölüm ile ilgili size sadece temel bilgi verecektir, unutmayın. Sizin bunun üzerine koymanız ve daha fazla okuyup araştırmanız gerekiyor. Mezuniyetten sonra sizler gibi binlerce gencin arasında fark yaratabilmenizin yolu kendinizi ne kadar fazla geliştirdiğinizden geçiyor.